Koliko košta nezavisno pravosuđe

Blog članak

“Da li je moguće da izvršna vlast od koje u najvećoj meri zavise pozitivne promene, ne želi da ih sprovede? Šta se time može izgubiti? Zašto ne omogućiti sudijama, tužiocima i advokatima bolje uslove rada? Da li je delotvoran i efikasan pristup pravdi zbog nečeg problem za ostale dve grane vlasti?

Odgovor možda treba tražiti ovde - ili izvršna vlast smatra da je stanje u pravosuđu dobro i da ništa ne treba menjati (ili da bar ne treba žuriti s tim) ili ne želi nezavisno sudstvo. Drugu mogućnost u ovom tekstu neću posebno analizirati.

Ako misle ovo prvo, prevarili su se. Stanje nije dobro. Sudije, tužioci i advokati koji su morali da pređu dug i težak put kroz svoje karijere i da posvete značajan deo života svojim profesijama, nisu zadovoljni. A ne radi se o poslovima koji su preduzetnička avantura. Opredeljenje za ove profesije je doživotno opredeljenje. Nisu zadovoljni ni građani kada ih muka natera da imaju posla sa pravosuđem. Pa ko je onda zadovoljan?”

Kompletan autorski tekst advokata Vladimira Beljanskog od dana 19.1.2021. godine o reformi pravosuđa u okviru poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji možete da pročitate na ovom linku.